Raporty Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że prawie 200mln ludzi na świecie boryka się z trudnościami z płodnością. I co istotne około połowę stanowią mężczyźni [1,2]. Nie znamy jednoznacznej przyczyny pogorszenia jakości nasienia (która okazuje się najczęstszą przyczyną) jednak coraz częściej wskazuje się na zbyt wysoki stres oksydacyjny. Według prowadzonych badań, poprawa jakości diety i stylu życia mężczyzn może wywoływać poprawę parametrów nasienia [1]. Co zatem warto zmienić? Jakie składniki żywności wydają się być najcenniejsze?
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS- irritable bowel syndrome) jest obecnie najczęściej występującym zaburzeniem przewodu pokarmowego Objawia się zaburzonym rytmem wypróżnień, wzdęciami i bólem brzucha. Dotyka nawet 20% populacji. Jego niespecyficzne objawy utrudniają diagnozę i powodują, że osoby nim dotknięte męczą się latami [1].
Berberyna jest alkaloidem izochinolihnowym, pochodzącym z tej samej rodziny związków co morfina. Jej działanie jest zbliżone do działania popularnej w leczeniu insulinooporności – metforminy. Jest suplementem o działaniu popartym w badaniach klinicznych.
Estrogeny to grupa hormonów płciowych wpływających na funkcje seksualne, na regulacje cyklu miesiączkowego oraz kształtowanie narządów rozrodczych kobiety. Mają one również wiele istotnych funkcji, takich jak regulacje układu kostnego czy odpornościowego. Najbardziej znacząca dla dobrego samopoczucia jest równowaga między estrogenami a progesteronem, która wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jak możemy dbać o tą równowagę? Czy dieta może mieć na nią jakiś wpływ?
Kawałek czekolady po obiedzie, ciasteczko do kawy, lody w nagrodę po męczącym dniu… Każdy z nas to zna. Jest to niezwykle ryzykowne, mocno zaburza naszą prace nad poprawą stylu życia, stanu zdrowia i dbania o sylwetkę. Dlaczego słodycze sprawiają nam tyle trudności, kiedy chcemy z nich zrezygnować i zmienić nawyki?
Niestety szybkie tempo życia, zbyt duża ilość bodźców, zbyt duża ilość pracy, a za mała ilość lub słaba jakość snu, a także nieprawidłowe nawyki żywieniowe to swego rodzaju czynniki stresujące dla naszego organizmu. Znacząco przyczyniają się one do pogorszenia pracy naszego układu odpornościowego.