Często tworzymy masę postanowień, chcemy nagle zmieniać nasze życie, ale kończy się to krótkotrwałymi zrywami, „słomianym zapałem” i w konsekwencji obniżeniem naszego poczucia własnej skuteczności.

Współczesna dieta, bogata w przetworzoną żywność w połączeniu z szybkim trybem życia i wysokim poziomem stresu, nie pomaga naszym jelitom. Dosyć istotnie wpływa na kształtowanie się mikroflory jelitowej, a tym samym nasze dobre samopoczucie i zdrowie. Co powinniśmy jeść, aby wzbogacić nasza mikrobiote? Które składniki będą dla nas korzystne?

Psychobiotyki to szczepy probiotyczne, które dzięki oddziaływaniu na oś mózg- jelita mogą bardzo korzystnie wpływać na poprawę zdrowia psychicznego i fizycznego.

Zostały one odkryte stosunkowo niedawno, bo w 2013 r. Wprowadził je psychiatra Ted Dinana i neurolog John F. Cryan. Psychobiotyki włączamy wspomagająco u osób borykających się z przewlekłym stresem, zaburzeniami depresyjnymi oraz w chorobach psychosomatycznych (np. zespole jelita nadwrażliwego)

Temat od kilu lat zyskuje na popularności, ale nie bez powodu. Coraz więcej potwierdzonych naukowo faktów obiega świat nauki. Korzystne działanie probiotyków jest niezaprzeczalne. A czym właściwe są? Czy potrzebujemy ich suplementować? Kiedy są nam potrzebne?

Wiemy, że podczas snu nasz organizm się regeneruje i jest on niezbędny do zachowania dobrego samopoczucia. Kiepska jakość snu lub jego niedobór, połączone z intensywnym tempem życia i dużą ilością stresu, mogą prowadzić do znacznego obniżenia kondycji fizycznej i psychicznej, do zaburzeń depresyjnych, pogorszenia pamięci i koncentracji, zaburzonej pracy naszych jelit, zaburzeń gospodarki hormonalnej czy osłabienia odporności. Zbyt mała ilość snu rozregulowuje również nasz metabolizm, przez co utrudnia proces redukcji kilogramów, kiedy się odchudzamy. A niestety zdarzają nam się czasem okresy, kiedy obowiązki staja się ważniejsze niż wyspanie. Ważne, aby nie stało się to naszym nawykiem.

Kwasy omega-3

Kwasy Omega-3 to swego rodzaju paliwo dla układu odpornościowego. Ich niskie spożycie powoduje nasilenie stanów zapalnych w organizmie, co z kolei prowadzi do rozwoju chorób i zaburzeń metabolicznych oraz częstszych infekcji. [1]

Podkategorie