W obiegowej opinii ma magiczne działanie prozdrowotne, przede wszystkim oczyszcza nasz organizm, pomaga w odchudzaniu, dodaje energii, działa przeciwstarzeniowo.
Czy każdemu pomaga? Co właściwie „robi” w naszym organizmie?
W obiegowej opinii ma magiczne działanie prozdrowotne, przede wszystkim oczyszcza nasz organizm, pomaga w odchudzaniu, dodaje energii, działa przeciwstarzeniowo.
Czy każdemu pomaga? Co właściwie „robi” w naszym organizmie?
Drażliwość, wyczerpanie, utrata radości i zainteresowań, problemy ze snem to tylko niektóre z objawów zaburzeń nastroju czy depresji. Wiele osób korzysta z psychoterapii czy farmakoterapii, ale ponad połowa nie uzyskuje satysfakcjonujących rezultatów leczenia. [1,2]
Intermittent fasting (IF) jest jedna z najczęściej stosowanych ostatnio strategii żywieniowych u osób, które chcą zredukować nadmiar kilogramów lub utrzymać osiągnięte cele. Czym właściwie jest IF? Jak sama nazwa wskazuje jest to post przerywany, którego założeniem jest spożywanie posiłków tylko w określonym czasie. Istnieje szereg kombinacji tego postu, ale można podzielić je na dwie główne grupy- post w konkretne dni tygodnia lub kilka godzin postu każdego dnia[1].
Zespól jelita nadwrażliwego (ang. irritable bowel syndom, IBS) to czynnościowe zaburzenie pracy przewodu pokarmowego, któremu towarzyszy zakłócony rytm wypróżnień (biegunki, zaparcia, wzdęcia lun na przemiennie), częste bóle brzucha, przy równoczesnym braku zmian organicznych w jelitach (bez konkretnej choroby jelit). Badania wskazują, że cierpi na niego około 20% populacji osób dorosłych oraz 8-9 % dzieci [1]. Częściej chorują na niego kobiety w wieku 20-40 lat. Etiologia zaburzeń nie jest jednoznaczna i nadal trwają badania szukające przyczyn tych dolegliwości. Dotychczas zauważono, iż jednym z czynników wpływających na powstanie IBS są zaburzenia w osi mózgowo- jelitowej wynikające m.in. z nieprawidłowej mikrobioty jelitowej [1,2].
Często tworzymy masę postanowień, chcemy nagle zmieniać nasze życie, ale kończy się to krótkotrwałymi zrywami, „słomianym zapałem” i w konsekwencji obniżeniem naszego poczucia własnej skuteczności.
Współczesna dieta, bogata w przetworzoną żywność w połączeniu z szybkim trybem życia i wysokim poziomem stresu, nie pomaga naszym jelitom. Dosyć istotnie wpływa na kształtowanie się mikroflory jelitowej, a tym samym nasze dobre samopoczucie i zdrowie. Co powinniśmy jeść, aby wzbogacić nasza mikrobiote? Które składniki będą dla nas korzystne?