Nadeszły letnie upały a wraz z nimi wzmożona chęć poszukiwania owoców i warzyw idealnych na tę wymagającą porę roku. Jednym z podstawowych wymagań, jakie niesie za sobą wysoka temperatura jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Natura nie pozostała obojętna również i w tym aspekcie i podarowała nam owoc, który wydaje się idealnym rozwiązaniem na te wyzwania. Arbuz, bo o nim mówimy, swoją popularność zawdzięcza wyjątkowemu smakowi oraz temu, że doskonale gasi pragnienie. Ta wielka jagoda jest bardzo wszechstronna. Tradycyjnie, oprócz soczystego, słodkiego miąższu tak chętnie pochłanianego w gorące, letnie dni posiada również pestki oraz mięsistą skórkę chętnie wykorzystywaną w sektorze spożywczo-leczniczym.

imbir

Imbir to bardzo popularna, azjatycka przyprawa, która od kilku lat zdobywa coraz większą popularność również w Europie. Dzięki temu, iż jest „bombą witaminową” (zawiera wit. C, E, wit. Z grupy B, związki fenolowe, żelazo, magnez, wapń i inne) wykazuj silne właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowo i poprawia parametry zdrowotne (1).

Sok czy owoc?

Mimo, iż soki owocowe uznawane są za alternatywę owoców, czyli zdrowe produkty, to budzą wiele kontrowersji. Z jednej strony wiemy, że są źródłem witamin i minerałów, ale istnieją też przekonania, że soki to woda z cukrem i nic więcej. Czy w związku z tym mogą przyczyniać się do nadwagi i otyłości? Czy pomagają w zachowaniu zdrowia, które jest z nią ściśle związane? Czy warto po nie sięgać podczas odchudzania? 

Podkategorie