Temat od kilu lat zyskuje na popularności, ale nie bez powodu. Coraz więcej potwierdzonych naukowo faktów obiega świat nauki. Korzystne działanie probiotyków jest niezaprzeczalne. A czym właściwe są? Czy potrzebujemy ich suplementować? Kiedy są nam potrzebne?

Wiemy, że podczas snu nasz organizm się regeneruje i jest on niezbędny do zachowania dobrego samopoczucia. Kiepska jakość snu lub jego niedobór, połączone z intensywnym tempem życia i dużą ilością stresu, mogą prowadzić do znacznego obniżenia kondycji fizycznej i psychicznej, do zaburzeń depresyjnych, pogorszenia pamięci i koncentracji, zaburzonej pracy naszych jelit, zaburzeń gospodarki hormonalnej czy osłabienia odporności. Zbyt mała ilość snu rozregulowuje również nasz metabolizm, przez co utrudnia proces redukcji kilogramów, kiedy się odchudzamy. A niestety zdarzają nam się czasem okresy, kiedy obowiązki staja się ważniejsze niż wyspanie. Ważne, aby nie stało się to naszym nawykiem.

Kwasy omega-3

Kwasy Omega-3 to swego rodzaju paliwo dla układu odpornościowego. Ich niskie spożycie powoduje nasilenie stanów zapalnych w organizmie, co z kolei prowadzi do rozwoju chorób i zaburzeń metabolicznych oraz częstszych infekcji. [1]

Kawa źródłem magnezu?

Często kawa podawana jest jako jeden z głównych winowajców odpowiedzialnych za ucieczkę magnezu z ustroju. W Stanach Zjednoczonych codziennie wypijane jest 400 milionów filiżanek kawy, czy zatem wszyscy, którzy ją piją cierpią na niedobory magnezu? Jakie właściwie ma ona właściwości?

Nadeszły letnie upały a wraz z nimi wzmożona chęć poszukiwania owoców i warzyw idealnych na tę wymagającą porę roku. Jednym z podstawowych wymagań, jakie niesie za sobą wysoka temperatura jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Natura nie pozostała obojętna również i w tym aspekcie i podarowała nam owoc, który wydaje się idealnym rozwiązaniem na te wyzwania. Arbuz, bo o nim mówimy, swoją popularność zawdzięcza wyjątkowemu smakowi oraz temu, że doskonale gasi pragnienie. Ta wielka jagoda jest bardzo wszechstronna. Tradycyjnie, oprócz soczystego, słodkiego miąższu tak chętnie pochłanianego w gorące, letnie dni posiada również pestki oraz mięsistą skórkę chętnie wykorzystywaną w sektorze spożywczo-leczniczym.

imbir

Imbir to bardzo popularna, azjatycka przyprawa, która od kilku lat zdobywa coraz większą popularność również w Europie. Dzięki temu, iż jest „bombą witaminową” (zawiera wit. C, E, wit. Z grupy B, związki fenolowe, żelazo, magnez, wapń i inne) wykazuj silne właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowo i poprawia parametry zdrowotne (1).

Podkategorie