Kawa źródłem magnezu?

Często kawa podawana jest jako jeden z głównych winowajców odpowiedzialnych za ucieczkę magnezu z ustroju. W Stanach Zjednoczonych codziennie wypijane jest 400 milionów filiżanek kawy, czy zatem wszyscy, którzy ją piją cierpią na niedobory magnezu? Jakie właściwie ma ona właściwości?

Kawa, zaraz po wodzie, jest najbardziej popularnym napojem na całym świecie. Latami przypisywano jej niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Ze względu na tak dużą popularność i spożycie, wzbudza ona zainteresowanie badaczy.

Okazuje się, ze jest ona źródłem ogromnej ilości cennych dla zdrowia substancji, m.in. polifenoli, witaminy E, potasu. Wszystkie te substancje mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ponadto spożycie kawy powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych [1].

Ostatnie badanie polskich naukowców [2] dostarczyły nam ciekawych informacji. Wykazali oni, iż kawa, wbrew panującym mitom, może być źródłem magnezu. Jej umiarkowane spożycie stanowi element profilaktyczny chorób sercowo- naczyniowych, a zatem zmniejsza również ryzyko zgonów.

Image

Analiza badań z 2000-2020 roku wskazuje, że w 1 filiżance kawy (150ml) mamy od 3,3mg (kawa mielona) do 22mg (kawa parzona po turecku) magnezu.  Oczywiście wpływ na ilość magnezu w jednej kawie uzależniony jest od ilości kawy, wody, metody parzenia oraz pochodzenia ziaren kawy.

Niemniej, otrzymane dane wskazują na to, iż kawa absolutnie nie wypłukuje magnezu, a wręcz przeciwnie, może być jego dobrym źródłem. Zalecana ilość wypijanej kawy może pokrywać około 7-8% dziennego zapotrzebowania na magnez.

Oczywiście nie traktujemy jej jako głównego źródła tego pierwiastka. Musimy pamiętać o innych jego źródłach w diecie[2,3].


Istotna jest optymalna ilość wypijanej kawy. Okazuje się, że 3-4 filiżanki kawy dziennie korzystanie wpływa na kondycje naszego organizmu, zarówno w profilaktyce chorób sercowo- naczyniowych, cukrzycy typu 2, otyłości, nowotworów, osteoporozy, jak i długowieczności [4].

Image

Bardzo istotne jest, aby utrzymać godzinną przerwę między piciem kawy a spożywaniem posiłków czy przyjmowaniem leków.

 

Magnez jest jednym z najbardziej niedoborowych pierwiastków wśród populacji zachodniej [2]. W związku z tym, iż stanowi on niezbędny element wielu przemian komórkowych, pomaga nam radzić sobie ze stresem i stanami zapalnymi.  Kiedy powinniśmy rozważyć dodatkową suplementację magnezu (w wersji organicznej, np. cytrynian, mleczan)?

  • Przy przewlekłym stresie
  • W insulinooporności oraz cukrzycy typu 2
  • Wysoka aktywność fizyczna
  • Przy migrenach
  • Przy stosowaniu niektórych leków (np. terapia hormonalna)


Podsumowując, kawa poza swoimi właściwościami organoleptycznymi (smak, zapach), ma szereg właściwości zdrowotnych. Możemy ja spokojnie włączać do codziennej diety.






Bibliografia


  1. https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/38318/26939
  2. Pelczynska M., Bogdanski P. Prozdrowotne własciwosci kawy. Varia Medica 2019, tom 3, nr 4, strony 311–317
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35578955/
  4. Nieber K. The Impact of Coffee on Health. Planta Med. 2017; 83(16): 1256–1263,

Related Articles