Imbir pomaga w odchudzaniu i łagodzeniu stanów zapalnych?
Imbir to bardzo popularna, azjatycka przyprawa, która od kilku lat zdobywa coraz większą popularność również w Europie. Dzięki temu, iż jest „bombą witaminową” (zawiera wit. C, E, wit. Z grupy B, związki fenolowe, żelazo, magnez, wapń i inne) wykazuj silne właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowo i poprawia parametry zdrowotne (1).
Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym oraz rozgrzewającym, ma również zastosowanie w okresie infekcyjnym.
Związki fenolowe takie jak gingerol oraz zinferon, pomagają w redukcji nadmiaru kilogramów.
Imbir pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych
Badano skuteczność suplementacji imbirem w łagodzeniu objawów niedoczynności tarczycy u pacjentów, na grupie 60 osób z niedoczynnością tarczycy [2]. Wyniki jednoznacznie wskazują, iż regularne przyjmowanie imbiru przez 30 dni może pomoc łagodzić objawy niedoczynności tarczycy. Może również wpływać korzystnie na redukcje masy ciała i poprawę profilu lipidowego. Ponadto odnotowano mniejszą częstotliwość zaparć, suchości skory, trudności z koncentracja, zawroty głowy.
Zaobserwowano również zmniejszenie masy ciała, obwodu talii, poziomu TSH, TG, cholesterolu całkowitego i glukozy na czczo w porównaniu z grupą, która zamiast imbiru przyjmowała placebo.
Czy faktycznie spożywanie imbiru pomaga w odchudzaniu?
Jak pokazują badania (4), imbir wykazuje działanie termogeniczne, przez co podnosi spoczynkowy wydatek energetyczny organizmu. Powoduje to, że spalamy większą ilość energii w ciągu dnia i szybciej redukujemy nadmiar kilogramów. Działa on również korzystanie na funkcje trawienne, dzięki czemu poprawia przemianę materii i usprawnia pracę jelit (zapobiega wzdęciom, mdłościom, zaparciom).
Przypisuje mu się również działanie obniżające poziom hormonu sytości- leptyny, a co za tym idzie, zmniejszenie łaknienia i chęci podjadania.
Wspomaga on również detoksykacje organizmu, dzięki czemu z naszego organizmu szybciej usuwane są toksyny.
Badania przeprowadzone na ludziach spożywających do posiłku imbir wskazują na jego wzmocniony efekt sytości i mniejszą chęć podjadania [5].
Liczne badania na zwierzętach wskazują, iż przyspiesza on spalanie tkanki tłuszczowej [3]. Brakuje niestety takich badań na ludziach.
Aby poczuć jego korzystne działanie, ważne jest jego regularne spożywanie. Dla osób, które lubią jego smak, idealnie sprawdzają się napary i mikstury do picia z jego dodatkiem. Dla pozostałych zaleca się suplementacje dobrej jakości produktu.
Oczywiście, samo picie wody/ naparu z imbirem nie spowoduje, że zaczniemy redukować tkankę tłuszczowa. Podstawą jest diagnoza, regulacje pracy naszego organizmu, wprowadzenia odpowiednio dopasowanie diety oraz aktywności fizycznej, zadbanie o sen.
Napar z imbiru:
- 2-3 cm startego/ posiekanego imbiru (około 10g świeżego lub 2 g sproszkowanego)
- szklanka letniej wody
- sok z ½ cytryny
Imbir zalewamy wodą i dodajemy sok z cytryny/ pomarańczy. Warto pić ten napar codziennie z samego rana.
Niezaprzeczalne, dzięki swym cennym składnikom, imbir wykazuje działanie przeciwzapalne, obniża stężenie glukozy i cholesterolu LDL oraj trójglicerydów, poprawia trawienie oraz obniża ciśnienie krwi. Istnieją przesłanki, iż pomaga on również w redukcji tkanki tłuszczowej. Niezależnie od tych doniesień, warto pamiętać, że podstawą utraty zbędnych kilogramów będzie ujemny bilans energetyczny, wyregulowanie gospodarki hormonalnej organizmu, zadbanie o sen i aktywność fizyczną.
Źródła:
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30651162/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8794674/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25912592/
[4]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22538118/