Jedzenie awokado zmniejsza stan zapalny w organizmie i poprawia mikrobiote jelitową
Awokado Hass są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy) i przeciwutleniacze (karotenoidy, tokoferole, polifenole) i często są spożywane jako plasterek w kanapce zawierającej hamburgera lub inne mięso.
Duży przegląd badan [3] na temat właściwości awokado hass podkreśla jego unikalną kombinację właściwości odżywczych, które wydają się być odpowiedzialne za korzyści zdrowotne:
stosunek tłuszczów nienasyconych (bogatych w kwas oleinowy) do tłuszczów nasyconych 6 do 1, podobny do oliwy z oliwek;
źródło wielofunkcyjnego błonnika pokarmowego
stosunkowo niska gęstość energetyczna 1,6 kcal/g (79% masy jadalnego awokado Hass składa się z wody i błonnika o kremowej, gładkiej konsystencji);
jego kwas oleinowy i emulsja wodna zwiększają wchłanianie karotenoidów z niskotłuszczowych owoców i warzyw (np. salsy lub sałatki), gdy są spożywane z awokado;
są również dobrym źródłem mikroelementów i polifenoli oraz mają bardzo niską zawartość sodu i dostępnych węglowodanów, co wspiera drugorzędne korzyści zdrowotne i dobre samopoczucie.
Efekty zdrowotne awokado Hass najlepiej widać, gdy są spożywane w ramach zdrowego planu żywieniowego, takiego jak dieta śródziemnomorska.
Przyglądając się dotychczasowym publikacją, obserwujemy cztery główne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania awokado:
1) zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych u zdrowych osób dorosłych z nadwagą lub otyłością z dyslipidemią poprzez obniżenie profili innych niż HDL-C, trójglicerydów, oksydacji LDL
(2) zmniejszenie ryzyka nadwagi lub otyłości, wspomaganie odchudzania oraz redukcja trzewnej tkanki tłuszczowej u kobiet z nadwagą lub otyłością;
(3) poprawa funkcji poznawczych u starszych osób dorosłych o normalnej masie ciała oraz u osób dorosłych z nadwagą lub otyłością w młodym lub średnim wieku, zwłaszcza w zakresie funkcji wykonawczych kory czołowej;
(4) stymulowanie poprawy zdrowia mikroflory jelitowej u osób dorosłych z nadwagą lub otyłością.
Lubisz mięso? Jedz je z awokado.
W opublikowanym niedawno badaniu wzięło udział jedenaście zdrowych osób przy dwóch różnych okazjach spożywało 250 g samego hamburgera lub razem z około 70g miąższu.
Mięso z hamburgerów podczas gotowania tworzy nadtlenki lipidów. Po spożyciu żołądek działa jak bioreaktor, wytwarzając dodatkowe nadtlenki lipidów, a proces ten można zahamować, spożywając razem z mięsem przeciwutleniacze.
Wyniki wykazały, że u osób, które spożywały mięso bez dodatku awokado, znacznie wzrósł poziom IL-6 (interleukiny stanu zapalnego), a po spożyciu mięsa w połączeniu z awokado nie zaobserwowano żadnych zmian we wskaźnikach zapalnych. Obserwacje te sugerują korzystne działanie przeciwzapalne i naczyniowe spożywania awokado jako dodatku dan mięsnych.
Żrodla:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23196671/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36947255/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8705026/